The history of popular music

Vorig jaar bracht Gert Keunen “Een eew popmuziek” uit. Het vervolg op, de uitbreiding van “Pop! een halve eew beweging”. In dit lijvige werk brengt hij de geschiedenis van onze hedendaagse populaire muziek in kaart. Een uiterst boeiend werkstuk waarin de verschillende genres, subgenres en hun oorsprong aan bod komen. Ik had het hier al in een eerder bericht over.

popmuziek

Om alles nog wat duidelijker, overzichtelijker te maken zit er bij het boek een uitklapbare stamboom van de populaire muziek. Uiterst boeiend materiaal voor een liefhebber als ik.

De voorbije week kwam er “Musicmap” uit. Een website ontworpen door een ander Vlaming: Kwinten Crauwels. hij spendeerde acht jaar van zijn nog jonge leven aan de ontwikkeling, uitbouw hiervan.

Er wordt vertrokken van een map, de stamboom van de hedendaagse populaire muziek. Net als in het boek van Keunen. Dat moet misschien wel knudde zijn voor Crauwels. Net voor zijn levenswerk aan de wereld kan getoond worden komt Keunen met zijn map.

Maar ach… wat geeft het.

Toen ik zo’n twintig jaar geleden in de middelbare school zat was ik geabonneerd op een blues tijdschrift. In het eerste exemplaar zat ook al zo’n stamboom. Nieuw is het dus niet helemaal, maar dit is veel en veel uitgebreider en boeiender.

Ik ga beide werkstukken niet vergelijken en zeker niet apart beoordelen. In beiden zijn jaren werk en liefde gestoken en dat merk je. Beiden zijn verdomd interessant. En wat nog het beste is beiden kunnen samen gebruikt worden. Als beide werken naast elkaar worden gelegd krijg je een nog completer en duidelijker beeld. Het boek geeft een bredere uitleg. De teksten zijn verbonden. En er is veel aandacht voor de Belgische muziek. De Musicmap is Engelstalig en daardoor voor de internationale markt geschikt. Als je op de map inzoomt worden langzaam de verschillende genres en hun vertakkingen zichtbaar. Prachtig! En het allerfijnste is dat je met één klik onmiddellijk de muziek kan beluisteren die met een bepaald genre samenhangt. Daar gaat het ten slotte toch over: de muziek.

En wat frappant is en misschien ook wel frustrerend voor de makers. Zo’n stamboom is niet vaststaand, dat is wel duidelijk. Als beiden stambomen naast elkaar worden gelegd merk je duidelijk verschillen al komen de grote lijnen wel overeen. Maar welk genre komt nu voort uit welk? Welk heeft welk beïnvloed. Als er één ding duidelijk wordt dan is het dat het een onmogelijke opdracht is al die invloeden in kaart te brengen. Geen enkel genre is helemaal sluitend. Dat maakt dat muziek in genres opdelen eigenlijk waanzin is.

Nu lijkt het precies of ik de Musicmap onzin vind. Dat is dan weer onzin. Ik vind dit zeer interessant. Ik vind het enorm boeiend om te zien hoe de muziek die we vandaag kennen zo’n boeiende evolutie heeft doorgemaakt. De makers van al die muziek zullen ongetwijfeld zelf amper beseffen van welk genre ze wat hebben gepikt om alzo een nieuw genre te ontwikkelen. Het is pas achteraf dat die invloeden duidelijk zijn en in kaart gebracht zijn kunnen worden.

Enfin, ik voel dat ik aan het zagen ben en dat is jammer van jullie kostbare tijd. Die kan je best besteden aan het uitpluizen van die Musicmap. Je zult snel enkele uren verder zijn.

Goooooooooo….

musicmap

de popkenner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.