The Gold Dollar

Gisteren is de Gold Dollar in Detroit afgebrand. De wat? Hoor ik u denken. De Gold Dollar was een club met een, zij het bescheiden, legendarische status.

De club kende zijn hoogdagen tweede helft jaren 90 tot ze in 2001 sloot. De club hangt samen met de boeiende en bloeiende garage rock scene uit die periode. Er heerste een grote kruisbestuiving tussen de verschillende artiesten en bands uit die periode.

Detroit is dus niet enkel bekend om Motown en techno beste mensen.

De grootste naam uit die scene voortgekomen is ongetwijfeld Jack White. Dankzij de opzoek werken die ik verrichtte omtrent de beginjaren van held Jack White wist ik al even van het bestaan van de Gold Dollar en de garage rock bands die er rondhingen.

Het feit dat Third Man Records, het label van Jack White, de voorbije jaren heel wat materiaal van bands uit de Detroit scene heeft (her)uitgebracht maakt dat ook een simpele muziekliefhebber uit Kalmthout al van de Gold Dollar heeft gehoord.

In het Detroit van midden jaren 90 begon Jack White zijn muzikanten bestaan als drummer bij Goober & The Peas. Met enkele van diens leden werd dan later Two Star Tabernacle opgericht. Jack White richtte samen met zijn collega stoffeerder Brian Moldoon The Upholsterers (de Stoffeerders) op.

Jack speelde ook nog even bij The Go, trad op met zijn eigen Jack White Band (later op plaat omgevormd tot Jack White & The Bricks) en natuurlijk zijn bekendste band uit die tijd The White Stripes.

Jack White & The Bricks bestond buiten Jack White zelf uit Brendan Benson waarmee hij tien jaar later The Raconteurs zou oprichten en zijn neef Ben Blackwell waarmee hij twaalf jaar later Third Man Records zou oprichten. Ook The Greenhornes waarin die andere Raconteurs leden zetelden kwam uit die scene.

U wil nog namen uit de Detroit rock scene van die periode? Fells, Rocket 455, Whirlwind Heat, Detroit Cobras, The Dirtys, The Hentchmen (waar Jack White ook regelmatig de dienst bij uitmaakte).

The Stooges en MC5, alhoewel niet uit Detroit afkomstig, kunnen gerust als de vaandeldragers, de voorlopers gezien worden.

De allereerste live ervaring deden The White Stripes in de Gold Dollar op 14 juli 1997 tijdens een open mic avond. Ze speelden drie nummers.

Enkele weken later speelden The White Stripes hun eerste volledige set ook in de Gold Dollar. Beide sets werden opgenomen en enkele jaren geleden uitgebracht.

The White Stripes zouden nadien nog verschillende keren in Gold Dollar optreden.

Enkele jaren geleden bracht Third Man Records een mooi vormgegeven box uit met enkele optredens die Two Star Tabernacle, The Go en Jack White & The Bricks in de Gold Dollar gaven.

Wat opvalt is dat zowel The White Stripes, Two Star Tabernacle als Jack White & The Bricks door Jack White geschreven songs speelden die pas enkele jaren later op de eerste The White Stripes platen hun definitieve vorm kregen.

Zo speelden two Star Tabernacle reeds in 1998 een versie van Hotel Yorba dat pas in 2001 op het derde White Stripes album White Blood Cells officieel zou worden uitgegeven en Jack White & The Bricks speelden ook in 1998 reeds een versie van Dead Leaves and the Dirty Ground dat ook pas op datzelfde White Blood Cells zou verschijnen.

Deze, voor Jack White fans toch, legendarische Gold Dollar is dus gisteren jammerlijk afgebrand. Er gaan geruchten dat de huidige eigenaars de plek lieten afbranden om verzekeringsgeld te kunnen opstrijken.

Wat er ook van zij, de Gold Dollar bestaat niet meer. Of Jack White moest fondsen verzamelen om de plek opnieuw uit zijn as te doen herrijzen. Eerlijk gezegd zou ik daar niet van schrikken.

Jack White opende enkele jaren terug tenslotte een tweede vestiging van Third Man records in de buurt van de Gold Dollar. Hij bouwde er zijn platenperserij en draagt alzo bij tot de wederopstanding van Detroit.

Hoop tot leven! Let’s rock!

uw popkenner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.