Stephen Hawking – a Glorious Dawn

IN 1977, vorig jaar exact 40 jaar geleden, werd vanop Cape Canaveral de ruimtesonde Voyager II en iets later Voyager I gelanceerd. 40 jaar later ploegen zij nog steeds onverschrokken voort door het heelal. Exact 40 jaar na de lancering bevonden zij zich op bijna 21 miljard kilometer van de aarde. Aan boord van beide ruimtetuigen bevond zich een speciaal voorwerp… een plaat… en gouden plaat. De Voyager Golden Record.

Op de plaat staan geluiden van onze plaat aarde. Natuurgeluiden, geluiden door mensen voortgebracht. Geluiden van voorwerpen, menselijke stemmen. Stemmen die in 55 talen goedendag zeggen, dag tegen aliens, want daar is die plaat voor bedoeld. De voyager vliegt al 40 jaar door de ruimte en zal dit normaliter nog vele jaren blijven doen in de hoop dat ze onderschept zal worden door buitenaardse wezens. Wezens die hopelijk het vernuft hebben dat ze weten hoe die plaat te lezen, af te spelen. Ik vind dat een prachtig, romantisch idee. Een idee dat geld heeft gekost maar gewoon tot uitvoering werd gebracht. Op de plaat staat vooral veel muziek en daar ben ik blij om. Muziek vanuit alle uithoeken van de wereld.

In september 2017, exact 40 jaar na datum is de gouden plaat nu ook uitgebracht voor de mensheid in een prachtige box!

De muziek op de plaat is samengesteld door Carl Sagan. Een Amerikaanse astronoom die tientallen boeken schreef, tv programma’s maakte over het heelal waarvan het bekendste “Cosmos”.

De Symphony of Science is een muzikaal project van electro muzikant John D. Boswell. Hij maakte een reeks composities en bijhorende videoclips waarbij materiaal werd gebruikt uit tv reeksen over de ruimte als Cosmos van Carl Sagan en Stephen Hawking’s Universe.

De eerste compositie was “A Glorious Dawn” waarbij Carl Sagan het zelfs op een zingen zet. Ook de stem van Stephen Hawking is te horen. In september 2009 werd de clip uitgebracht.

Third Man Records van Jack White bracht het nummer dat jaar op 7″ uit.

In 2016 bestond het label THIRD Man Records van Jack White 7 jaar. Om dat te vieren werd er een stunt bedacht… Jack White houdt al eens van een stunt. Er werd een ballon de ruimte ingestuurd met aan de ballon een platenspeler gebonden, op de platenspeler een plaat, een gouden plaat, opnieuw een gouden plaat, “a Glorious Dawn” door Carl Sagan en Stephen Hawking. Jack zit ook nooit om een grapje verlegen, het project kreeg de titel “Icarus” mee maar het plan slaagde en zo werd deze plaat de allereerste ooit afgespeeld in de ruimte! De plaat werd opnieuw uitgebracht  voor de mensheid in de gouden 12″ versie.

En zo was Stephen Hawking al eens een keer in de ruimte… nu voor eeuwig daar ergens in de cosmos.

 

uw popkenner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.