Record Store Day 2016

Half april is het steeds weer een hoogdag voor mij. Sinds ettelijke jaren wordt er dan wereldwijd Record Store Day gevierd!

Op deze dag worden de onafhankelijke platenwinkels in de bloemetjes gezet.

Of het er rechtstreeks mee te maken heeft weet ik niet maar sinds de eerste editie is de verkoop van vinyl aan een heuse revival bezig!

De platenzaak stelt het dus wel, dank u.

Ik ben zelf een liefhebber van de betere vinylplaat als ook van het live gegeven. Op deze dag word ik op mijn wenken bediend.

Op deze dag worden vinyl platen verkocht die enkel en alleen (of dat is toch de bedoeling) op deze dag worden verkocht. Ze worden dus speciaal voor RSD uitgegeven en zijn aldus in beperkte tot zeer beperkte oplage te koop in de gevierde vinylshop.

De platenwinkels organiseren instores. Dit zijn gratis miniconcerten van muzikanten die de platenwinkel een warm hart toedragen. In vele gevallen zijn het ook deze artiesten die op deze dag een speciale release uitbrengen.

Zaterdag 16 april is het zover. Reeds in alle vroegte (toch de vroegte van een zaterdagmorgen) neem ik de trein naar mijn stad, Antwerpen genaamd.

Ik ben goed voorbereid, ja dat ben ik.

Ik voer een lijstje mee met de daarop de releases die ik zeker wil aanschaffen en een tweede lijstje met daarop de instores die ik zeker niet wil missen. Welke artiest speelt wanneer in welke platenzaak.

Eén keer per jaar huur ik een fiets bij de geweldige Antwerpse dienst “Velo Antwerpen” en dat is deze dag. Zo kan ik vlot van zaak naar zaak fietsen en hoef ik niets te missen. De “Coffee & Vinyl” op het Zuid en de “Fatkat” liggen toch wel wat uit elkaar. Zeker als je op 11u een instore in de “Coffee & Vinyl” wil zien, om 12u in de “Fatkat” en om 13u terug in de “Coffee & Vinyl”. En voor €3,80 kan je dus niet sukkelen.

En was het de moeite waard willen jullie weten?

Wel wat betreft deel 1 van het evenement: de special releases was ik een beetje teleurgesteld. Dat wist ik voorhand al wel eigenlijk. De releases waar ik het meest naar uitkeek waren er niet… De platen van Les Blauw, het gypsyswingcombo rond Bjorn Eriksson, en van BRZZVLL waren niet op tijd klaar geraakt. De Peel Sessions van The White Stripes en de single van Jack White met de Muppets (beiden op colored vinyl) kwamen enkel in hun eigen winkel in de US uit. Knudde dus…

De plaat die wat mij betreft als winnaar uit de bus komt is de EP (10″) van Namid, het jazz kwartet rond Vincent Brijs (BRZZVLL). Mooie hoesfoto, mooi donkergroen gemarmerd vinyl, genummerd op slechts 100 exemplaren uitgebracht. En de muziek… wel die is top!! Voor zover ik iets over jazz mag zeggen!

Ook nog mooi: de 7″ van Krankland, project van Thomas Werbroeck (Little Trouble Kids) met een zilveren zeefdruk op slechts 50 exemplaren uitgebracht.

De text-sound performance van Inne Eysermans (Amatorski) en Saskia De Coster op 7″.

De 10″ waarop de samenwerking tussen I Will I Swear en Hydrogen Sea staat, beiden uit de stal van Unday Records.

En hoe waren de instores?

De performance tussen Inne Eysermans en Saskia De Coster werd ook live gebracht aan de Coffee & Vinyl en was best ok. Inne Eysermans zag er trouwens geweldig uit. Ze leek weggelopen uit het New York ten tijde dat de Velvet Underground er het mooie weer maakte in de Factory van Andy Warhol.

Chantal Acda, enkel met gitaar, in de Fatkat was prachtig! Ontroerend mooi! En ze is ook nog eens grappig en onderhoudend! Top! Het wordt dringend tijd dat ik eens een volwaardig concert van haar ga zien.

Ook de soloperformance van Echo Beatty frontvrouw Annelies Van Dinter was top en doet me uitkijken naar zowel de plaat als een volwaardig concert met de hele band! Op 27 mei kan het al gebeuren in Ekeren met de geweldige Flying Horseman er bovenop!

Ook Krankland was sterk en Admiral Freebee dubbelgeplooid in een caravanneke voor de deur van de Coffee & Vinyl zien optreden was geweldig! Hij blijft een topperformer (“Als een vrouw zegt dat ze een yoga cursus heeft gevolgd en een holistisch centrum wil beginnen wil dat eigenlijk zeggen dat ze geen werk heeft”) was de moeite alleen al voor zijn versie van The Man in the Long Black Coat van Dylan.

En ‘s avonds, ja ‘s avonds mocht ik plaatjes draaien in mijn stamcafé. Gezellig samen met vrienden en gelijkgezinden die ook hun vinylplaten op de pickup kwamen leggen.

Heerlijke uitvinding Record Store Day…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.