Peel, John Peel

The White Stripes hebben een nieuwe plaat uit! Voor velen zal dit feit op schouderophalen worden onthaald maar ondergetekende vindt dit alvast geweldig nieuws. Een studioplaat is het niet geworden want The White Stripes zijn sinds 2011 gestopt te bestaan. Een obscure live plaat of plaat met restjes enkel geschikt voor de fans is het echter ook niet geworden. The White Stripes hebben eindelijk hun complete Peel Sessions uitgebracht. Deze opnames waren al als bootleg verkrijgbaar maar nu dus officieel op mooi wit en rood vinyl, hoe kan het anders. Om te begrijpen dat die Peel Sessions niet zomaar wat sessies zijn moet je natuurlijk weten wie of wat Peel is/was.

Omdat ik heb gemerkt dat de naam zelfs bij ware muziekliefhebbers niet altijd een belletje doet rinkelen noop ik mij genoodzaakt wat meer uitleg te leveren bij de naam Peel.

Net zoals iedereen met een hart voor muziek zou moeten weten wie Alan Lomax is zou iedereen met een hart voor muziek ook moeten weten wie Peel is. Peel is de familienaam van de man die luisterde naar de voornaam John.

John Peel is, denk ik te kunnen pretenderen, de meest invloedrijke dj die onze planeet ooit heeft gekend. Met dj bedoel ik niet de Like Miken van de wereld maar dj in de ouderwetse zin van het woord. Hij die plaatjes van anderen draait zonder er hocus pocus mee te doen. John Peel startte ergens tweede helft van de jaren 60 bij de BBC.  Hij praatte de nummers aaneen met gortdroge humor. Er mocht in die tijd slechts een bepaalde procent van de zendtijd aan platen besteed worden. Peel besloot dan maar live sessies in de studio te houden. Peel had al van in het begin een neus voor jong talent. Hij ging er echt naar op zoek. Dankzij de live sessies bij John Peel braken vele bands, artiesten door. Zo werden niet enkel die artiesten beroemd maar ook de man die hen een duwtje in de rug gaf door hen een forum te bieden in zijn programma.

Vele van die Peel sessies zijn legendarisch. Vele zijn uitgebracht als bootleg. Vele vonden ook op officiële releases hun weg naar het publiek.

Peel zijn programma is door velen gekopieerd (denk aan de 2 meter sessies) maar nooit geëvenaard.

Vele artiesten stegen tijdens de Peel sessies boven zichzelf uit.

Nu ik hier naar het luisteren ben moet ik vastellen: ook beide White Stripes sessies zijn van een heerlijk hoog niveau.

Toen The White Stripes nog een volledig onbekende, obscure groep uit Detroit was draaide Peel hen al in zijn programma. Peel kreeg nadien zelfs ruzie met het label van de White Stripes. De groep had hem al een exemplaar van hun nieuwe plaat opgestuurd lang voor die officieel uitkwam. Het label wilde niet dat Peel er al nummers uit draaide. Toe Seven Nation Army uiteindelijk officieel uitkwam en John Peel een promo exemplaar kreeg van het platenlabel stuurde Peel het exemplaar gewoon terug.

John Peel gaf onderbelichte genres een podium. Zo was hij de eerste die punk op de BBC draaide en later ook genres als hardcore, drum ‘n bass, dub.

John Peel had dan ook een gigantische platencollectie.

In dit filmpje zie je dub producer Mala grasduinen in de platencollectie van John Peel op zoek naar platen die ook hem hebben beïnvloed. De platen die aan de wieg stonden van de dubstep. John Peel was ook de eerste die de platen van Mala draaide. En Mala zijn zoontje is dan weer bevriend met mijn zoontje. Om maar te zeggen… Euh… niets eigenlijk…

John Peel startte zijn carrière in 1967. In dezelfde periode zette David Bowie zijn eerste stappen in de muziek. Ook hem gaf John Peel een podium. Ook deze sessies, van een nog volledig onbekende Bowie, zijn verschenen als “Bowie at the Beeb”. Ook een heerlijke sessie. Alleen al voor de Brels Amsterdam.

Ook de carrières van Radiohead, The Sex Pistols, Underworld en zo vele anderen werden mede door John Peel bepaald. 14 jaar voor de Britpop band Pulp doorbrak met Common People draaide John Peel al hun demo’s op de radio. Om maar te zeggen dat John Peel echt wel de meest invloedrijke dj ter wereld was.

John Peel stierf in 2004 in Peru aan een hartaanval.

Als er één persoon op de hele wereld ooit met de naam “popkenner” bedacht had mogen worden dan was hij het wel!

Hulde dus voor john Peel!

Pittig detail:  hij heeft steeds geweigerd U2 te draaien of een live sessie te laten doen omdat hij hun muziek maar niets vond..

 

groet,

de would-be-popkenner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.