Paramount – come and see the spectacular talking machine

2017, muziek is overal, in alle mogelijke vormen en dragers…
1917, USA, opgenomen muziek is een relatief nieuw gegeven.
Radio bestaat nog niet. Opgenomen muziek wordt afgespeeld op grammofoonspelers. De drager: een shellak plaat die op 78 toeren wordt afgespeeld en waar één nummer per kant opstaat. De grammofoonspeler, aanvankelijk enkel weggelegd voor de rijken, wordt gezien als iets wonderlijks… een machine waar een stem uitkomt… al snel is de benaming Talking Machine een begrip.

Meubelbedrijf “The Wisconsin Chair Company” besluit dit nieuwe meubelstuk op de markt te brengen. Zonder platen is de Talking Machine natuurlijk niets waard. Daarom beslist het bedrijf zelf te starten met het opnemen en uitbrengen van platen. Aanvankelijk nog van inferieure kwaliteit. Paramount Records, de naam van het label, groeit echter al snel uit tot één van de belangrijkste platenlabels van Amerika. Vooral door het uitbrengen van de zogenaamde “race records”. De muziek van de tot kort ervoor als slaaf werkende Afro Amerikaan. De muziek die de basis zou vormen van blues en jazz. De muziek die de basis zou vormen van zowat alle muziek die vandaag de dag op de radio te horen is.

Paramount Records bestond slechts 15 jaar. The Great Depression en de opkomst van de radio zou het label fataal worden. Maar namen als Ma Rainey, Charley Patton, Blind Lemon Jefferson, Son House staan nog steeds als een huis.

Maarten Schuermans brengt het bewogen verhaal van dit boeiende label en zijn artiesten dat 100 jaar geleden ontstond en dat zo het begin vormt van 100 jaar populaire muziek. Bjorn Eriksson en Les Blauw vertalen de muziek live naar het podium.
Third Man Records van Jack White en Revenant Records van John Fahey brachten in 2013 het verhaal en de muziek uit in 2 prachtig uitgegeven boxen. De Nederlander Alex van der Tuuk onderzocht en beschreef uitvoerig de hele geschiedenis van Paramount. Deze koffers vormen de basis van wat er op het podium wordt gebracht.

Sit down and listen…
Come and see the Spectacular Talking Machine.

 

//SPEELDATA//

Donderdag 19 oktober: Arenberg Antwerpen – tickets

Zaterdag 21 oktober: CC De Mol Liertickets

Donderdag 23 november: Nosta Opwijktickets

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.