Music and Book pairing #4: Bezette Stad

Het gebeurt niet al te vaak dat er een boek, een roman, verschijnt waar ik echt naar uitkijk om het te lezen. En nu is het nog eens zo ver: Wildevrouw van Jeroen Olyslaegers.

En daar zijn twee goede redenen voor. Het gaat om een historische roman, een ouderwetse historische roman. Sinds ik als jongere de historische romans van Thea Beckman verslond is die liefde voor het genre steeds gebleven. En degelijke historische romans, wel, die verschijnen niet al te frequent. Het boek speelt zich af in het Antwerpen van de 16de eeuw. Het Antwerpen van Pieter Breughel, een wereld van Spanjolen en Geuzen… heerlijk toch…

Een tweede reden waarom ik zo uitkijk naar het boek is omdat het vorige boek van Olyslaegers me zo bij de lurven heeft gegrepen. Waarom Wildevrouw dat dan niet zou doen lijkt me dus zeer onwaarschijnlijk. Olyslaegers’ vorige boek heet Wil en speelt zich ook in Antwerpen af, enkele eeuwen later. Niet tijdens de tachtigjarige oorlog maar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een oorlog die net iets minder lang duurde maar wat betreft gruwelijkheden allerminst moest onderdoen. Dus ook een historische roman zo je wil.

Voor de ‘book and music pairing tip’ van deze week neem ik jullie dus mee in de tijd. Oorlogsjaren die wel eens worden vergeleken met de huidige coronacrisis. Maar geloof me, ik denk ik niet dat we willen ruilen. Laat deze tip dus een troost zijn dat we het ondanks alles toch nog zo slecht niet hebben.

Wil is dus niet enkele een meesterlijk geschreven en aangrijpend boek, het is ook een belangrijk boek. Een boek over de mens in al zijn facetten. Het laat zien dat niets zomaar zwart of wit is. Ik weet niet hoe het gesteld is met de verplichte literatuurlijsten in het middelbaar onderwijs maar ik kan maar hopen dat Wil zowel door de leraren geschiedenis als Nederlands wordt bovengehaald.

Voor de muziek blijven we met ons verhaal in het Antwerpen van W.O. II. Daar komen we Jack Sels tegen. Jack ‘the Hipster’ Sels wordt geboren uit een gegoede familie. Zijn ouders sterven wanneer Jack nog twintig moet worden. Hij erft het familiefortuin dat hij er in recordtempo doorjaagt. Hij zou naar verluid een keer alle zitjes in cinema Rex in Antwerpen hebben opgekocht en alle ticketjes op straat hebben uitgedeeld… Om maar te zeggen dat hij geld kon uitgeven. Sels koopt eind jaren 30, begin 40 echter ook een tienduizend 78 toeren jazz platen. Wanneer tijdens Wereldoorlog II zijn volledige huist wordt verwoest door een bombardement inclusief die tienduizend platen besluit hij maar zelf jazz muzikant te worden. Hij neemt de sax ter hand en begint te spelen. Al snel is hij een begrip in de Belgische jazz scene. Hij speelt met heel wat groten der aarde… Maar brengt bij leven slechts 1 album uit. Gelukkig heeft Sdban voor eerherstel gezorgd met een fijne compilatie: Jack Sels – Minor Works.

De compilatieplaat die Sdban uitbracht van ‘The White Negro of the Docks’ is dan ook de perfecte begeleiding bij Wil van Olyslagers. Daarbij serveer ik maar al te graag een biertje dat onlosmakelijk met Antwerpen verbonden is: De Koninck. Een stadsbrouwerij die reeds in het jaar 1833 de deuren opende en dus ook tijdens de oorlogsjaren de Antwerpenaar van gerstenat voorzag. Het legendarische bolleke Koninck moet, naar mijn bescheiden mening, van de tap gedronken worden. Vermits café’s jammer genoeg gesloten blijven opteer ik dan maar voor de recenter uitgebrachte De Koninck tripel d’Anvers of wat anders…

En zo hebben we weer een prachtig trio van geneugtes om donkere koude corona avonden aangenaam mee door te komen!

met plezier,

uw popkenner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.