Music and Book pairing #2: TexMex

Geen concerten, geen café’s, restaurants noch cinema, geen bezoek ontvangen… Het zijn eenzame dagen. Maar… boekenwinkels zijn open, drankenwinkels zijn open en muziek kan je deze dagen makkelijk online bestellen. Wie in Antwerpen kan mits een eenvoudig mailtje platen bestellen bij zaken als Tune Up Records of FatKat.

Voor wie buiten de stad woont zijn er de zaken die een fijne website hebben waar er simpel online bestellingen geplaatst kunnen worden zoals Music Mania in Gent, Bilbo in Leuven of Tony’s Muziekhuis uit Geel.

Door de massa’s positieve reacties die ik kreeg ga ik dus gewoon door met mijn music and book pairing tips om de lange, eenzame corona herfst en winter op een aangename manier door te kunnen komen.

Vandaag wens ik een bier in de kijker te plaatsen wiens naam voor eeuwig en altijd besmeurd zal blijven door corona… Jawel het beroemdste Mexicaanse bier ter wereld: Corona.

Tot voor een jaar stond Corona bekend om zijn zomerse, feestelijke karakter. Met een partje limoen erbij kan de zwoele, zomerse pret niet meer op.

Maar gedaan ermee, Corona zal nooit meer Corona zijn… Jammer en onterecht! Corona bier blijft een fijn, fris, zomers biertje.

Tijdens de reis die ik maakte door The Deep, South in 2018 was Corona onze vaste drank, onze metgezel tijdens de reis. Wie mijn boek ‘Des duivels?’, dat midden in de eerste corona golf uitkwam al las kan dit enkel maar bevestigen. Corona loopt als een rode draad door het boek, hoe ironisch ook.

Vandaag wens ik Corona dus te pairen met ‘Des duivels?’. Ja, sorry, weer ‘Des duivels?’, ik kan het ook niet helpen. Maar ik beloof dat vanaf volgende week er andere boeken zullen aangeprezen worden.

Maar met een Corona biertje in de ene en ‘Des duivels?’ in de andere hand ben je even weg van deze donkere, kille tijden. Je raast mee over hete snelwegen, en vindt passende verkoeling. Als muziek kan ik niet anders dan wat echte TexMex oftewel Tejano muziek aanraden.

TexMex of Tejano is de muziek die ontstond in het grensgebied van Mexico met de VS, in Texas. In deze streek streken in de 19de eeuw heel wat Duitse en Oost-Europese migranten neer. Ze hadden natuurlijk ook hun muziek en instrumenten mee. Op hun accordeons speelden ze walsen, polkas, schlagers… Als deze muziek in aanraking komt met de Mexicaanse mariachi ontstaat eer een uniek blend van beide werelden: TexMex! De bekendste der TexMex muzikant is ongetwijfeld Flaco Jiménez die onder andere samenwerkte met Ry Cooder.

Ik kan ook de opnames van de koningin der TexMex aanraden: Lydia Mendoza wiens tango ‘Mal Hombre’ een waar meesterwerk is.

Maar persoonlijk raad ik graag de plaat aan van ‘Martin Solis & Los Primos’. Solis verzeilde in Detroit maar bracht nooit muziek uit. Tot nu… Dit jaar verschenen voor het eerst opnames die hij maakte tussen eind jaren 50 en eind jaren 80. Een aanrader!

Onze reis eindigde in Austin Texas, een stad waar er heel wat van de Mexicaanse cultuur terug te vinden is. Hoe geslaagd kan deze pairing zijn? En tevens is het een kleine middelvinger naar de heer Trump, wiens rijk eindelijk over lijkt te zijn! De man die meende een muur te moeten bouwen tussen twee landen. Een grens die ook de clash tussen culturen mogelijk maakte, die ons TexMex bezorgde!

Geniet!

uw popkenner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.