Luc en Tom

Luc De Vos is dood. Wie dat niet weet komt van een andere planeet. Net als voetbal is Luc overal. Er zijn er die dat niet begrijpen. Mij stoort dat niet, dat Luc overal is. Integendeel. Ik vind dat mooi. Hoe mensen in tijden van negatieve tijdingen, gevoed door partijen waar zij zelf massaal op gestemd hebben, toch elkaar vinden in iets moois. Welja, verdriet kunnen delen is iets moois. Muziek als troost. Er zijn er die niets met zijn muziek hebben. Er zijn er die niets met Luc zelf hebben. Ik wel. Ik heb, vooral naar zijn beginplaten erg veel geluisterd op mijn jongenskamer vol dromen. Ooit stond ik naast hem te pissen voor een optreden van Gorki in de vroegere stadsfeestzaal, nu een shoppinghemel met champagne en zo. Dat pissen naast elkaar maakte indruk. Ik waarschijnlijk niet in staat geweest om ook maar één druppel te lossen. Enfin, ik mocht hem wel Luc De Vos en ook zijn muziek.

 

Tom De Weerdt is dood. Tom wie? Vragen velen onder jullie zich waarschijnlijk af. Tom De Weerdt richtte het platenlabel Lowlands op. Het label waar Daan zijn doorbraakplaat Victory op uitkwam. Het label ook van o.a. A Brand en Vive la Fête. Tom was ook DJ, DJ Low. Hij was een enorm muziekliefhebber. Hij wilde de muziek die hij ontdekte delen met vrienden, collega’s. Daarom zorgde hij ervoor dat heel wat drum ‘n’ bass, house, dub… via zijn label(s) hier verdeeld raakte. Het nachtleven had er hier dus heel anders uitgezien zonder Tom. Tot voor 2 jaar had ik ook nog nooit van hem gehoord. Ik leerde hem kennen tijdens de voorbereidingen van Red Tape District, een evenement dat we organiseerden met Manifest, een kunstbrouwerij uit Kalmthout. Het gebeuren ging door in de voormalige villa van Walter Beckers, excentriekeling, kunstenaar, uitgever, miljonair. Ergens in de jaren 70 nam Walter Beckers een plaat op met eigen teksten. Wisten wij veel van het bestaan van die plaat. Een vriend vertelde ons dat hij iemand kende die een plaat had van Walter Beckers. Dit interesseerde ons natuurlijk onmiddellijk. We vroegen hem of hij een avond wilde draaien en die plaat van Walter in de mix wou gooien. Dat zag hij wel zitten. DJ Low. Op Red Tape District wist hij te overtuigen met een pracht van een set. Tom bleek uiterst bezield.

Ik lieg of overdrijf niet als ik zeg dat de set van DJ low een van de hoogtepunten van Red Tape District was, dat zijn set eigenlijk Red Tape District perfect (samen)vatte.

Na Red Tape District vroeg hij de opnames van de avond. Die zou ik hem persoonlijk bezorgen. Kon ik ineens zijn platencollectie bewonderen. Zijn huis zou van zolder tot kelder van wc tot keuken vol platen staan. Daar was ik, hoe zou je zelf zijn, wel erg benieuwd naar. Het is er jammer genoeg nooit van gekomen.

Tom De Weerdt wordt vandaag begraven.

Daarom voor iedereen die het horen wil: DJ Low @ Red Tape District.

DJ Low @ Red Tape District 1

DJ Low @ Red Tape District 2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.