III

Wat me een tijdje geleden opviel…

Ik kocht enkele platen en het vreemde was dat ze toen allemaal als titel “III” of “3” hadden. Na er wat verder over nagedacht te hebben kwam ik tot de conclusie dat er effectief heel wat albums van bands de titel “III” of “3” dragen. In vele gevallen betreft het hier ook daadwerkelijk het derde album van de betreffende band, artiest. Ik hoor u lachen beste lezer maar er zijn effectief artiesten die hun album de titel “III” meegeven alhoewel het niet om het derde album gaat. Het betreft hier de grapjurken onder de muzikanten. De befaamde boysband Take That bijvoorbeelde sierden hun zevende studioplaat met deze titel en de supergroep Chickenfoot met onder andere Chad Smith en Joe Satriani gaven hun tweede album deze titel mee.

Enfin, tot deze conclusie gekomen zijnde, was mijn plan hier een artikel over op de popkenner.be pagina te plaatsen. Nu meer dan de vaststelling had ik hier niets zinnigs meer over te zeggen.

Plannen dan maar opgeborgen. Tot ik vorige week in het weekblad Humo een interview las met Nicolas Jaar.

Het ging daarin over Jaar zijn nieuwe webiste “other-people-network”, een online verzameling van fictieve radiozenders, die is opgebouwd rond de tafel van drie. En hij heeft nogal wat songs met een “Three” in de titel.

“Nicolas Jaar:  «Mijn vriend Nick, die het lichtdesign van mijn optredens en dj-sets verzorgt, maakte me er attent op. ‘Er moeten dríé primaire lichtbronnen zijn,’ zo benadrukt hij altijd, ‘met vier heb je geen harmonieus midden.’ Ik vond dat zo interessant dat ik er verder over ben gaan lezen, en het getal 3 blijkt een essentiële invloed te hebben op zovele onderdelen van een mensenleven. Van ‘derde keer goede keer’ tot ‘de heilige drievuldigheid’, het belang van 3 in algebra en in de dialectiek van Hegel: het komt in alle culturen, wetenschappen en religies terug.” (Humo)

Waarna ik moest concluderen dat er heel wat muzikanten iets hebben met het getal drie. Albums die de titel II of VII meekrijgen zijn beduidend minder dik gezaaid.

Toch maar iets over schrijven dacht ik dan. Al valt er nog steeds niet heel veel zinnigs over te zeggen behalve dan die conclusie.

Er zijn natuurlijk artiesten die een reeks albums als titel het nummer van het betreffende album meegeven. Led Zeppelin is daar het bekendste en misschien ook wel het eerste voorbeeld van. Zij gingen door tot IV. Vanaf dan kregen hun albums een reguliere titel mee. Veel bands die hun albums nummeren stoppen echter daarmee na hun derde album. Ook vreemd.

Artiesten die aan het nummeren zijn geslagen: Netsky (zit voorlopig aan III), Moderat (zit ook voorlopig aan III), Ignatz (begon na III met reguliere titels), Billy Talent (idem), Sasquatch (zit aan IV).

netskydans-dansmoderatbob-sinclar

Specialleke: Dans Dans die hun eerste album titelloos uitbracht, tweede album (een dubbelaar) kreeg titel I/II mee en derde kreeg als titel 3 mee. Vanaf vierde volgt gewone titel (Sand).

Bands/artiesten die enkel hun derde album met de titel III voorzagen:

Nailpin, The Hickey Underworld, Gui Boratto, Bob Sinclar, Milosh, Nouvelle Vague, Von Durden,…

Vul gerust verder aan zou ik zo zeggen…

Fenomeen Bazart gebruikt ook steevast III in hun artwork, gewoon om aan te tonen dat ze met drie zijn.

Jack White gebruikt ook vaak III achter zijn naam. Ook hij is bezeten door het getal drie. Zie zijn Third Man Records. In Ball & Biscuit zingt hij: “It’s quite possible that I’m your third man, girl”. 

Hij zou fan zijn van Orson Welles’ The Third Man.

jack-iiilogo_tmr_500

Dit gezegd zijnde heb ik hier niets maar dan ook niets meer aan toe te voegen… Wie mij dan ook meer info kan verschaffen over de relatie tussen III en de muzikant mag mij steeds contacteren.

uw popkenner III

Eén gedachte over “III

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.