Hamster Axis of the One-Click Panther – Mest

Hamster Axis of the One-Click Panther… een hele mond vol… De naam zegt al genoeg tot de mainstream zullen de Hamsters nooit horen. (Kortweg Hamsters voor de vrienden.)

De band is een in Antwerpen residerend jazz combo.

Zij treden regelmatig op, vroeger op de Luchtbal nu in de Arenberg. Telkens nodigen ze een centrale gast uit die met de band grasduint uit eigen werk of nummers covert. Deze projectjes staan geboekstaafd als Small Zoo concerten.

Ik had de groep nooit live aan het werk gezien. Al moet ik bekennen dat ik al wel vaak zin had te gaan zien. Die keer dat Gregory Frateur de gast was of Wannes Cappelle van het Zesde Metaal. Enfin, nooit gelukt, tot nu.

Deze avond was dan ook bijzonder. De band stelde zijn nieuwe plaat voor, getiteld Mest. de plaat omvat een greep uit de samenwerkingen die ze reeds hadden. Op de plaat wel onder andere Gregory Frateur maar geen Wannes Cappelle wat ik dan weer jammer vindt.

Enkele van de gasten die op de plaat meedoen waren deze avond ook van de partij.

De Hamsters bestaat uit 5 muzikanten. Op de piano Bram Weijters die ik nog ken van zijn tijd bij Dez Mona. Op de ene sax Andrew Claes die ik ken van bij Stuff., BRZZVLL en zijn soloproject Iternal Sun. De andere muzikanten bleken nobele onbekenden voor mezelf. Opvallendste figuur was die andere saxspeler, de met een jaren 4O snorretje voorziene Lander Van den Noortgate die, als ik de hoesnota’s lees, zowat het muzikale brein van de groep moet zijn vermits hij voor de arrangementen tekent en dat wil wat zeggen.

Het concert dat zich afspeelde in de kleine zaal van de Arenberg dan maar… de feiten…

Op de gastenlijst geen Gregory Frateur, geen Mauro, geen Josse De Pauw. Allen wel present op de plaat.

Wel aanwezig (en ook op plaat) Sjoerd Bruil, Tijs Delbeke, Johannes Genard, Roland Van Campenhout en Pascal Deweze.

Iedere gast mocht Twee nummers voor zijn rekening nemen.

Sjoerd Bruil die mij bekend is al behoorlijk begaafd gitarist maar een behoorlijk matig zanger betrad het podium zonder gitaar. Daar ging die alarmbel af. Ik moet zeggen dat zijn zachte breekbare croonerstem bij momenten wat aan die van Chet Baker deed denken. Wat dus als compliment gezien mag worden. Eervolle vermelding krijgt Sjoerd Bruil ook als grapjurk van het gezelschap. En dat mocht ook wel gezien de heren van de Hamsters zich behoorlijk ernstig van hun taak kweten.

Ook Roland Van Campenhout, gezegend met glinsterende pretoogjes, trachtte vooral die immer ernstige Andrew Claes wat uit zijn tent te lokken. De alomgekende weinig toonvaste stem van Roland blendde als botste met de jazzklanken van de band binnen hetzelfde nummer. Roland deed iets met Bob Dylan.

Tijs Delbeke wist een behoorlijke Mark Lanegan neer te zetten met diens Wedding Dress.

Wie misschien wel de sterkste beurt maakte was Johannes Genard van School is Cool. Hij wist met zijn beide nummers te overtuigen zowel het van Fever Ray geleende magnifieke “If I Had a Heart” als zijn eigen Black Dog Panting. Eén van de weinige gasten die over een echt krachtige stem beschikt en al eens graag wat op percussie materiaal mept.

Wat Pacale Deweze deed met “The Way You Make Me Feel” was behoorlijk indrukwekkend. Paul McCartney die Michaël Jackson zingt met jazzbegeleiding. Ook Words van F.R. David had die Beatles touch.

Minpuntje van de dag, en de heren van Hamster zullen het wellicht niet graag lezen, maar de instrumentale tussenstukken die bij elk nummer voorbij kwamen konden wat mij betreft vaak beknopter. De valkuil van menig jazzensemble… het eindeloos doorsoleren, spelen… Vaak knappe stukken, soms wat vermoeiend. Het haalde de vibe al eens uit een nummer. Gedachten die afdwaalden. Het zijn stuk voor stuk rasmuzikanten en dat wil men dan ook graag tonen. Maar soit, detailkritiek zullen we zeggen.

Zowel de plaat als de bijhorende extra downloadnummers. zijn hun aankoop meer dan waard zeker de reeds aangehaalde nummers die ook plaat eruit springen.

Zoals het een concert met een hoop gastzangers betaamd eindigde dit fijne optreden met een heuse samenzang! Thank You For The Music, weigerden ze te spelen, maar klinkt nu overtuigd uit mijn mond.

 

uw popkenner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.