Field

-Field-

TICKETS

field recording =  een geluids opname gemaakt buiten een opnamestudio, het gaat zowel om natuur(lijke) als door mensen gemaakte geluiden

Jarenlange fascinatie, bewondering en verwondering bracht ons tot het organiseren van een event die de field recording in de schijnwerper plaatst!

Enkele live acts doen op hun manier iets met field recordings.

Elke Van Daele van PIP laat zich dan weer inspireren door de acts en zal bij elke act “field food” serveren!

Field Food is inbegrepen in de prijs!

Zaterdag 4 mei:  

“Radio Martino presents the world of Ralph Peer and Alan Lomax”

Stories & music about field recording pioniers Ralph Peer and Alan Lomax

Tot de jaren 20 van vorige eeuw gebeurde audio opnames akoestisch en enkel in een opnamestudio. Er moest in een hoorn geroepen, gezongen, gespeeld worden. Hoe verder van de hoorn hoe zachter iets klonk. Vanaf de jaren 20 gaat men elektrisch opnemen, de microfoon doet zijn intrede. Vanaf dan worden er ook verplaatsbare opnameapparatuur op de markt gebracht, de field recording wordt geboren.

Ralph Peer gaat al eerste op pad met deze verplaatsbare apparatuur om lokaal muzikaal talent op te sporen voor platenlabels als Okeh en Victor. Het uitbrengen van “volksmuziek” blijkt een gat in de markt… genres als country, blues,… worden geboren…

Alan Lomax gaat vanaf de jaren dertig eerst samen met vader John op pad om volksmuziek op te nemen voor the Library of Congres met als doel zo veel mogelijk muziek voor het nageslacht te bewaren.

Aan de hand van verhalen en muzikale voorbeelden (plaatjes op vinyl) duidt dj Martino het enorme historische belang van deze twee figuren!

Zaterdag 18 mei:

Birds That Change Colour (solo) in the field

Birds That Change Colour, de groep achter Koen Kohlbacher, bracht in jaar 2018 derde plaat uit: Nova Albion.

Hun tweede plaat: On Recording Birds, de naam zegt het al, is opgenomen in de natuur in de Ardennen. Je hoort klaterend water, vogels die fluiten,…

Om die sfeer terug op te roepen treedt Koen solo op in het kasteelpark zodat het publiek ook de omgeving kan horen door de muziek heen.

Faulty Fowlers (Bjorn Eriksson, Wim Vanlee en Jelle Boets)

(soundscape made of field recordings by Bram Vogels recorded in Kalmhout)

Bjorn Eriksson en Wim Vanlee gaan de uitdaging aan.

Zij creëren speciaal voor deze avond een nieuw muziekstuk opgebouwd uit field recordings, opnames van vooral vogelgeluiden gemaakt door Bram Vogels in Kalmthout!

De twee grote troeven van Kalmthout: natuur en een rijk muzikaal, cultureel erfgoed komen hier tot één geheel!

Adriaan de Roover (Oaktree) (try-out)

Adriaan de Roover, electronicawizard, ook afkomstig uit Kalmthout, heeft al langer een stevige fascinatie voor field recordings. Reeds op zijn vorige plaat kwamen zij voor.

Op zijn nieuwe plaat die najaar 2019 zal uitkomen gaat hij hier nog verder in. Speciaal voor dit event geeft hij alvast al een sneak preview.

Adriaan vertelt zelf:

“Field recordings vinden hun weg op verschillende manieren in mijn muziek. Ik ben aangetrokken tot elektronische klanken die vaak nooit lucht hebben gezien. Klanken die in een computer ontstaan en gebleven zijn. Veldopnames helpen mij om momenten te vangen die een bepaalde ruimtelijkheid in zich dragen, en uit mijn eigen ‘echte’ wereld komen. In die opnames zoek ik naar verborgen ritmes en melodieën die ik daarna kan uitvergroten en in interactie kan laten gaan met synthetische klanken. Vaak is het subtiel, meer voor mijn eigen plezier, om er een herinnering of plaats – gevat in audio – aan toe te voegen. Daarnaast dagen ze me uit en zorgen ze voor verrassing en beweging te creëren. Maar ze kunnen ook een grotere rol nemen en het vertrekpunt van muziek vormen. In samenwerking met Re:vive, een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, werkte ik afgelopen jaar aan muziek die vertrok vanuit één vogelzangopname als bron. Alle klanken per stuk werden gedestilleerd uit die één opname van een vogel die met uitsterven bedreigd is. Hiervoor kreeg ik toelating tot de archieven van Xeno Canto, één van de grootste internationale gemeenschappen van ornithologen en het museum van Natuurkunde in Berlijn. Ik zal hiervan ook een stuk spelen.

Dit nummer kwam enkel met archiefopnames (fieldrecordings) uit Rotterdam tot stand.

Er zijn voor 4 en 18 mei apart tickets verkrijgbaar.

Er zijn ook een beperkt aantal combi tickets beschikbaar!

TICKETS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.