Bazart, Nevada Fellow, Oaktree, Warhola, Camp Rebecca, SX, Hong Kong Dong, Massive Attack, Kiiara,… allemaal bands die dezer dagen nieuw werk uitbrengen of hebben uitgebracht. Belgische bands, internationale namen,…
Eén ding hebben ze gemeen: ze brachten allen een EP uit in plaats van een full album. De EP of extended play is geen single maar ook geen full album. Het zweeft daar zo ergens tussen. Meestal bevat de EP een viertal nummers maar het kunnen er evengoed 6 zijn… In een tijd waarin de vinylplaat, buiten de cassette, de enige muziekdrager was die in huis te vinden was kwam de EP wel meer voor. Bij de opkomst van de cd leek de EP voltooid verleden tijd. Tot nu dus. Hoe komt het dat steeds meer bands kiezen voor de EP? Een vraag die ten huize popkenner opborrelde.
Zaterdag 16 april is het Record Store Day. Op die dag brengen veel bands exclusieve releases op vinyl uit om de onafhankelijke platenzaak te eren. Vele van deze releases zijn al enkele jaren EP’s. Zo zal Balthazar dit jaar een live EP uitbrengen. Als gewone release lijkt de Ep echter aan een opmars bezig.
Popkenner zijnde werden er zelf al heel wat antwoorden geformuleerd. Het heeft misschien te maken met de wederopstanding van het vinyl? Of is het bloedarmoede bij de muzikant? Vermits deze antwoorden echter uit mijn eigen koker komen en aldus niet onderbouwd zijn heb ik enkele mensen ingeschakeld die er wel iets zinnigs over te zeggen hebben.