En een gelukkig nieuwjaar…

Allright, na een zomer van letargisch in de zetel hangen en geen, of toch zo goed als geen, klop uitvoeren begint dra het nieuwe jaar. Een meevaller voor mij, al was het maar om niet verward te raken, begint er een dubbel nieuw jaar. De leerkracht in mij begint aan het nieuwe schooljaar en de cultuur/muziekliefhebber in mij begint aan een nieuw cultureel seizoen. Gemakkelijk toch dat die twee steeds samenvallen. Over dat nieuwe schooljaar ga ik hier niet al teveel woorden vuil maken daar dat totaal niet ter zake doet popkenner gewijs. Misschien dat ik nog, tussen haakjes, kwijt wil dat ik dit weekend in de krant las dat Hilde Crevits de “rotte appels” strenger wil aanpakken binnen het onderwijs. Maar dit dus volledig terzijde.

Het nieuwe cultuurseizoen is begonnen. De ware cultuurliefhebber begint dan te likkebaarden met wat er de komende maanden allemaal op stapel staat. Marc Didden, een man die ik hoog inschat (zoals u reeds eerder hier ergens kon lezen) en die ik meer geloof dan mezelf, schreef afgelopen weekend in De Morgen: “Cultuurliefhebbers lijden aan een goedaardige ziekte die ik u allemaal toewens. Ze zijn nieuwsgierig, kunnen bewonderen en hebben een hang naar schoonheid die de grauwste dinsdagavond in een vingerknip kan omtoveren tot een bruisend feest. Ze weten dat kunst de wereld écht kan redden en dat het met volle teugen genieten van het werk dat artiesten dag na dag produceren, voor een hart- en zielverwarmend laaiend innerlijk vuur kan zorgen, dat ook nog smeult wanneer de vriezeman zijn rentree gemaakt heeft.” Toen ik dat las kreeg ik de tranen in de ogen en kon ik enkel nog “Ja Marc, ja” roepen! Laat die herfst maar komen!

2016 lijkt af te stevenen op een muzikaal topjaar. Het eerste halfjaar leverde al heel wat prachtplaten op. De komende maanden zal er nog heel wat lekkers te rapen vallen. Met rood in de agenda staat alvast 9 september omcirkelt. Op deze dag brengen mijn twee grootste muzikale helden allebei een nieuwe plaat uit. Nick Cave en Jack White. Jack White brengt een verzameling akoestische opnames van de voorbije 2O jaar uit terwijl Nick Cave met nieuw werk komt na het overlijden van zijn zoon. Op 8 september kan je naar de bijhorende docu gaan kijken wat ik dan ook ga doen…

Verder ben ik zeer benieuwd naar Warhaus (soloproject van Balthazar frontman Maarten Devoldere). Wil ik Tsar B wel eens live zien. Kijk er zeer naar uit om mijn persoonlijke rockgodin PJ Harvey nog eens aan het werk te zien net als die andere rockgoden van The Kills.

SX, Daniel Norgren, Oaktree, STUFF.,… hoop ik andermaal te kunnen aanschouwen.

Ook op jazzgebied laat deze popkenner zich niet onbetuigd. Met nieuw werk van landgenoten Dans Dans, Taxiwars, Black Flower in het vooruitzicht wrijf ik me alvast in de handen. Ook de Singer in Rijkevorsel kan weer een uiterst boeiende affiche voorleggen met onder andere Marc Ribot en de Sun Ra begeleidingsband.

U merkt het, ik ga voor een behoorlijk eclectisch najaar en zo hoort het ook. Wie weet valt er hier en daar ook nog een stukje theater uit de kast.

Vermits een nieuw jaar vaak gepaard gaat met wensen wil ik vooral mezelf een jaar toewensen met veel tijd en energie. Ik zit namelijk met heel wat ideetjes, projectjes in mijn hoofd die staan te trappelen om daadwerkelijk geboren te worden. Ik hoop zeer binnenkort al wat tipjes van de sluier te kunnen oplichten.

Zeer jammer dat het nieuwe cultuurseizoen moet starten met een droeve noot. Antwerpen verliest andermaal een geliefde telg van zijn muzikaal geslacht. Lenn Dauphin (42), begenadigd bassist en fotograaf, is gestorven aan de complicaties van een noodlottige val bij hem thuis.

Ik wens voor jullie in ieder geval een cultureel bevredigend najaar!

uw popkenner

 

Eén gedachte over “En een gelukkig nieuwjaar…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.