downloadcode of geen downloadcode…

Er moet me even iets van het hart.

De muziekindustrie boert niet goed de laatste jaren. De verkoop van muziek daalt jaar na jaar. Welig tiert het illegale downloaden. En dat zijn zeer spijtige zaken.

Toch is niet iedereen zo. Er zijn nog veel mensen die geld vijl hebben voor muziek. Mensen voor wie muziek echt belangrijk is. Mensen die de muzikant een warm hart toedragen.

Ondergetekende spendeert ettelijke euros aan de aanschaf van muziek. Veel te veel dan goed voor me is, moet ik bekennen. Maar ik kan het niet laten.

De stijle opmars van de verkoop van vinyl is hét bewijs dat er hoe langer hoe meer mensen kiezen voor kwalitatieve muziekweergave.

Ook ik ben helemaal into vinyl. Niets heerlijker dan me rustig in de zetel vlijen en een plaat opleggen. Genieten…

Jammer genoeg komen die momenten vaak te weinig voor.

Maar ook onderweg met de fiets of de auto kan ik genieten van muziek. Dan zijn digitale bestanden gemakkelijk. De voordelen van het digitale tijdperk hoeven niet genegeerd te worden.

Daarom had ik graag de muziekindustrie, het platenlabel even bij het nekvel willen grijpen.

Ik begrijp dat het niet fijn is, die dalende verkoopcijfers.

Maar er zijn nog mensen genoeg die willen investeren in muziek! Zou het dan niet fijn zijn deze mensen te vriend te houden… ze te verwennen…

Waar ik naartoe wil. Ik kocht vorige week drie platen, LP’s. Fijn… Maar zoals ik al zei heb ik vaak te weinig tijd ze regelmatig te draaien thuis. Maar in de auto, op de fiets lukt me dit al meer. Het zou daarom fijn moest er bij die platen een cd of ten minste toch een downloadcode bijzitten. Zodat ik de muziek die ik kocht, waar ik met plezier voor betaalde, overal waar ik wil beluisteren.

Er zijn vele labels die dit doen. Vaak kleine, sympathieke labels, die zijn muzikanten echt weten te waarderen. Hier bij ons zijn dit onder andere Unday Records of WasteMyRecords. Zij maken echt werk van de platen die ze uitbrengen. Het zijn niet toevallig ook deze labels die tijdens Record Store Day, de hoogdag voor de vinylliefhebber, platen uitbrengen die er toe doen.

Waarom zijn er dan nog labels, vaak nog de grote (Universal…), die dat halsstarrig wijgeren. We leven in de 21ste eeuw… Digitale muziek valt niet meer te ontkennen. Dus, beste labels, zo’n downloadcode, kost jullie weinig tot niets extra. Respecteer dan jullie klanten, zei die geld willen geven aan muziek en stop die fucking code bij elke plaat die jullie uitbrengen. Je kan toch niet verwachten dat wij voor elke plaat tweemaal gaan betalen: éénmaal op vinyl, éénmaal digitaal. Ik beken dat ik al zo zot ben geweest dit te doen. Maar respecteer ons, stel ons niet op de proef. Wij zijn de reden dat jullie nog überhaupt bestaan.

Voor wie het nog niet moest doorhebben: bij geen één van die drie platen zat een downloadcode…

Ik kocht onlangs ook  op vinyl: Night Of The Hunter, de zwanenzang van Creature with the Atom Brain, uitgegeven door WasteMyRecords. Op de hoes prijkte een sticker “cd met gratis vinyl”. Wel zij hebben het helemaal begrepen!

Dank u dus WasteMyRecords, Unday Records,…

Aan al die andere labels: neem een voorbeeld aan hen en maak me blij!!!

uw lichtjes verbolgen dienaar, de popkenner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.