Daniel Lanois

Het festivalseizoen is nu helemaal losgebarsten.

Pinkpop zit erop, zonder Foo Fighters weliswaar. Ook Rock Werchter zal het zonder deze gitaarhelden moeten stellen. Beetje veel pijnlijk vooral omdat ze het hele festival vervroegd hebben om deze band te kunnen booken. De studenten konden daar niet mee lachen en nu al helemaal niet mag vermoeden.

Ook op de mooiste concertplek van Vlaanderen, laten we het bescheiden houden, start deze week het zomerseizoen. In het Openluchttheater van het Rivierenhof te Antwerpen mag nu vrijdag 19 juni Daniel Lanois de spits afbijten.

Daniel Lanois is zelf niet de bekendste naam uit het muziekfirmament maar heeft als producer wel hand en spandiensten verleend aan onder andere de bekendste singer songwriter ter wereld en één van de bekendste en grootste bands ter wereld. Deze Canadees zat immers achter de knoppen wanneer bob Dylan zijn twee laatste echte meesterwerken: Oh Mercy en Time Out Of Mind maakte. Ook bij de totstandkoming van onder andere The Unforgettable Fire, Achtung Baby en The Joshua Tree van U2 was hij dé man.

De lijst wereldplaten waar hij de hand in had is schier eindeloos. Wrecking Ball van Emmylou Harris, So en Us van Peter Gabriel, Le Noise van Neil Young,…

Hij maakte zelf ook een aantal niet onverdienstelijke platen. Uit dit werk zal hij nu vrijdag gretig graaien. Jolie Louise iemand?

In 2010 richtte hij samen drummer Brian Blade en onze eigen Trixie Whitley Black Dub op. Trixie Whitley, dochter van wijlen Chris Whitley waarmee Daniel Lanois ook nog samenwerkte.

U hoort het als u een brok muziekgeschiedenis wil meemaken trek vrijdag naar het Openluchttheater. Zeker als u er dan ook nog voor hetzelfde geld Douglas Firs (die net een puike tweede plaat uit heeft) en trots van Kalmthout Eriksson Delcroix bijkrijgt. U moest al onderweg zijn… Tenzij u, net als, ik naar een verjaardagsdrink moet.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.