Books & Music

Books & Music…

Het lijkt een naam van weer een nieuw en hip concept… Na “Coffee & Vinyl”, “Brood en Bloemen”, nu “Books & Music”.

De term nieuw en hip gaat nog steeds op voor één van mijn favoriete labels Unday Records waar ik al eerder de loftrompet over opstak.

De liefde voor hun vak spat er steeds opnieuw af.

Als je kijkt naar de artiesten die ze in bun stal hebben, de muziek die ze uitbrengen, het artwork, website,… Alles klopt. Ze brengen een verhaal dat juist voelt, een verhaal dat ik graag op de voet volg.

Niet verwonderlijk dat namen als Intergalactic Lovers en Millionaire er hun weg naar toe vonden en dat ze nu pas de eigenzinnige én geweldige band Madensuyu hebben getekend.

Met hun twee laatste releases laten ze het concept vinyl even achterwege om boek met cd te combineren.

Het Zesde Metaal bracht “Zeg alles af voor Morgen” uit. Een boek dat al hun teksten bevat aangevuld met tientallen prachtige foto’s genomen door huisfotograaf Pieter Verhaeghe die de band twee jaar lang op de voet volgde. Hij was de spreekwoordelijke vlieg op de wand tijdens de stijle opmars van het Zesde Metaal.

Het boek is prachtig vorm gegeven door het Ijslandse Studio Studio.

En dan die geur… Man toch… alleen al voor de geur zou ik dit boek kopen.

Als extra zit er een cd bij live opgenomen in de legendarische Jet Studio. Een soort live best of zo je wil. Al is een best of van 11 nummers wat betreft het Zesde Metaal te mager. Om maar te zeggen dat er veel prachtnummers ontbreken.

Dat doet echter geen afbreuk aan de cd. Afgetrapt wordt er met één van mij favoriete nummers “Ier Bie Oes”. Een machtige intro gevolgd door dat nog steeds even geweldige Radiohead gitaartje. Als ik alleen ben in de auto of thuis durf ik mijn emoties al eens de vrije loop te laten als ik Het Zesde Metaal opleg. Bij “Ier Bie Oes” lukt dit steeds behoorlijk goed.

Ook de andere tien versies zijn niet minder dan, ja, geweldig. Calais,  Toe nu Maar, Ip min Knieën, ook aanwezig de geslaagde cover van Gorki’s Boze Wolven.

Release twee is de debuut EP Van Ivy Falls “Mean Girls”.

Ivy Falls is de stem achter het teloorgegane en tevens Unday gerelateerde I Will I Swear. Wie deze groep kent zal de mooie, karakteristieke stem van Fien Deman zeker herkennen. Gek veel anders klinkt Ivy Falls dan ook niet. Iets minder dromerig, iets meer ballen. Breekbaarheid en kracht gaan hand in hand op de 5 nummers van deze EP.

Ook hier geen vinyl release maar een mini cd, ja u leest het goed, een mini cd met een apart boekje dat prachtige werd vormgegeven rond de roze foto van Kimberley D’Hollander.

Uitgebracht op 100 exemplaren en nu al een collectors item.

Ik kijk alvast uit naar komende releases van Flying Horseman en Madensuyu… Laat 2018 maar beginnen.

 

Nu we toch bezig zijn geef ik graag als coda mee dat mijn favoriete label Third Man Records van held Jack White een boek heeft uitgebracht dat geschreven is door Jack White. Voor jullie beginnen denken “Allez weer één die denkt een boek te kunnen schrijven”. De tekst is niet meer en ook niet minder dan een songtekst van Jack White. “We’re going to be friends”. Een nummer van The White Stripes. Een bedrieglijk eenvoudig, mooi kinderliedje van hand van Jack.

Illustratrice Elinor Blake maakte de prachtige tekeningen. Als download zitten er 4 verschillende versies van de song. Met naast de originele versie ook versies in het Frans en Engels door April March. April March is het alter ego van Elinor Blake. Zingen kan ze dus ook. De filmliefhebber onder ons kan ze kennen van op de soundtrack van Death Proof van Quentin Tarantino. Versie is dan weer ingezongen door een kinderkoor. Op een limited edition, enkel weggelegd voor Vault members en wie er snel genoeg bij is hun winkels in Nashville of Detroit zit een 7″ met twee versies van het nummer.

Vermits Jack White de Willie Wonka van de muziek is bestaan er van de reguliere versie twee verschillende uitgaves.

Kennen jullie de chocotoffen nog van vroeger waar je een laagje moest afkrabben en als je geluk had zat er een streepje onder. Wel zo zijn er een x aantal exemplaren die een extra rood doorschijnend kalkblad hebben in het boek… Die Jack toch.

 

Tot de volgende…

Ik ga nog wat lezen.

uw popkenner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.