Belpop

Er omheen kunnen we niet. En dat is maar goed ook. Een van de overigens weinige redenen dat ik trots ben Belg te zijn is omwille van de muziek.

Onlangs had de Nederlander Nico Dijkshoorn het nog in zijn column jaloers te zijn op de Belgische muziek. En dat begrijp ik. Aanleiding van de column was de compilatieplaat Belgian Nuggets vol. 1 uitgegeven door het spiksplinternieuwe Kortrijkse Mayway Records.

De man achter het label had een vracht cd’s op de kop kunnen tikken van de VRT. Er zaten zoveel onbekende, Belgische pareltjes tussen vooral uit de jaren 90 dat hij niet anders kon dan ze uit te brengen.

Daarin had hij volmondig gelijk want het is een heerlijke plaat geworden.

Het is, althans voor mij, niet allemaal onbekend werk. The Wizards Of Ooze staan er onder andere op wiens volledige oeuvre dit jaar nog op vinyl is verschenen. En ook één van mijn all time favorites staat er op: Mexicali van Maxon Blewitt. Ook nog onbekend doch stevig werk uit de beginperiode van dEUS vinden we terug.

Voor de rest heel veel echt onbekende parels. Ze opsommen heeft geen zin want je kent ze toch niet, ha! Maar smullen van deze typisch Belgische, eigenzinnige, eclectische, surrealistische muziek doe je maar al te graag.

Een ding: kopen die handel! Je zal er heel wat uurtjes zoet mee zijn. Vol.1 betekent dat er minstens nog een vol. 2 aan zit te komen. Daar wordt nu al naar uitgekeken.

Ik las zelfs dat er tips mochten doorgestuurd worden… Mmm… Wat denken jullie van Flowers for Breakfast? of A Beatband?

Deze week staat Radio 1 ook weer helemaal in het teken van de Belpop. Met dit weekend dan als apotheose de Belpop 100 die de vroegere 100 op 1 moet vervangen. Belpop 100… veel betere titel.

Dan is ook nog Belpopkenner par excellence Jan Delvaux met zijn kompaan Jimmy Dewit aan een vierde Belpop Bonanza tour begonnen. Heerlijke belpop verhalen gestaafd met de meest uiteenlopende muziek.

Ik hoop te gaan kijken.

Op 3 februari spelen ze in de Arenberg maar diezelfde avond speelt Arno met Tjens Matic een stukje onvervalste Belpop geschiedenis in Trix in datzelfde Antwerpen. Dilemma… Zal één van beiden dus best op een andere datum gaan bekijken.

Jan Delvaux bracht als ultiem Belpop geschenk ook nog het boek Belpop Bonanza uit met heerlijke, smeuïge verhalen uit 50 jaar Belpop geschiedenis… Met als extra een 3 dubbele cd met Belpop tracks. Enkele klassiekers zoals “Move” van Jesse & James en “Eurovision” van Telex maar ook nog veel onbekender werk zoals Voltaire Pier van Chocolate Boys (iemand?) om maar iets te zeggen. Alweer een aanrader van jewelste.

Voila…

Tips genoeg voor wie wil duiken in onze rijke Belpop geschiedenis…

Volgende keer een overzichtje van wat onze Belgen er het voorbije jaar van hebben gebakken op muzikaal gebied.

Ik kan al meegeven: heel veel lekkers!!! Onwaarschijnlijk veel lekkers.

Tot snel,

uw popkenner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.