Bel-jazz

Honderd jaar geleden bracht The Original Dixieland Jass Band “Livery Stable Blues” uit wat de geschiedenis in zou gaan als de allereerste jazz opname.

Dit gebeuren wordt wereldwijd gevierd. Ook ons land plant dit najaar nog tal van activiteiten aangaande het honderd jarig bestaan van jazz.

Of het hiermee te maken heeft dat de ene na de andere prachtplaat van Belgische op jazz geënte bands het leven ziet laat ik in het midden maar dat anno 2017 jazz leeft in België in een vaststaand feit.

De muziekindustrie zat in het slop…

Maar zoals altijd volgt er dan een tegenreactie.

Muziek werd digitaal, kan volop (illegaal) gedownload worden. Reactie is dat vele muziekliefhebbers terug naar de echte waarde van muziek teruggrijpen, terug volop platen kopen en dan nog liefst op vinyl.

Het gevolg hiervan is dat er opnieuw kleine, fijne muzieklabels worden opgericht. Labels met een visie. Labels die muziek naar waarde schatten. Zij brengen platen van bands die nauwkeurig zijn uitgezocht. Zij brengen platen met de nodige zorg. Platen waar het artwork dankzij het vinyl terug aan belang inwint.

Sdban valt onder die categorie. Het label achter de man met het groene masker bezit echt een eigen identiteit en visie.

Zij zijn chroniqueur van vergeten oude opnames uit de Belgische Jazz, groove, funk scene. Dit leverde al prachtige compilatie albums op als Funky Chicken, Funky Chimes en Let’s Get Swinging.

Zij gaven bijna vergeten artiesten een nieuw publiek zoals de reeds overleden Koen De Bruyne en René Costy. En dankzij deze rehabilitatie tourt André Brasseur in de herfst van zijn leven opnieuw het hele land rond met zijn gouden orgel.

Om maar te zeggen wat Sdban doet is belangrijk en meer dan lovenswaardig. Behalve een blik naar het verleden kijken zij ook naar de toekomst. Zij brengen muziek uit van hedendagse bands die gezien kunnen worden als de erfgenamen van al die muziek die op Funky Chicken en Let’s Get swinging staan.

Veel van die nieuwe golf jazz bands vonden de afgelopen maanden, jaren onderdak bij Sdban. Hedendaagse bands die jazz versmelten met funky grooves, Afrobeat… Jonge bands met een blik op de toekomst gericht.

Als ik vertel dat zowel Black Flower, Stuff., De Beren Gieren én BRZZVLL onderdak hebben gevonden bij Sdban dan weet een beetje muziekliefhebber genoeg.

Black Flower injecteert zijn jazz met ethiopische en balkaninvloeden, afgewerkt met wat reggae.

Stuff., het grootste succesnummer binnen de Belgische jazz, loopt dan weer over van funk, electro en hiphop.

De Beren Gieren komt dan misschien nog het dichtst bij traditionele jazz waar de piano een hoofdrol opeist.

Brzzvll doet het op hun nieuwste Waiho weer op hun alleene na meer dan geslaagde samenwerkingen met Antony Joseph en Amir Sulaiman.

En die nieuwe plaat kan wederom zeer geslaagd genoemd worden. Hulp van anderen hebben ze dus niet nodig. Wat vooral opvalt is hoe gevarieerd de band klinkt. Van meer klassieke jazz over funk naar Afrikaanse invloeden. “Mantra” is dan weer één lange bezwerende, psychedelische trip. Toch de klinkt de plaat als één geheel en wordt met de luisterbeurt beter wat altijd een goed teken is.

Tijdens de release show enkele weken geleden was het nog wat zoeken. Vooral omdat ze het moesten doen met één drummer terwijl het de bedoeling is met twee drummers te doen tijdens de Waiho tour. Ondertussen kan het niet anders of de groep staat er helemaal.

Diezelfde avond stelde ook De Beren Gieren hun plaat voor. Het was voor mij de eerste kennismaking met de groep. Zij wisten me meteen te imponeren met hun sound, hun songs, hun klasse! Petje af!

Het goede nieuws is dat al deze bands de komen weken veelvuldig aan het werk te zien zullen zijn.

Laat ik er twee events uitpikken.

16 december spelen in de AB op een heus mini festival zowel Black Flower als BRZZVLL als De Beren Gieren aangevuld met TaxiWars van Tom Barman. Barman zal er enkele ex gitaristen van dEUS ontmoeten want Rudi Trouvé én Mauro treden er ook aan in spiksplinternieuwe band The Mechanics waarin we ook jazz drummer Eric Thielemans en electro man Hiele ontwaren. Een top affiche dus.

Al even top is de affiche van het twee jaarlijkse Antwerpse winterfestival Wintervuur dat dit jaar zijn tenten opslaat in Park Spoor Oost. Naast theater en circus ook veel muziek waaronder veel Belgische jazz… Ontdekken we verspreid tussen 28 december en 6 januari onder andere BRZZVLL en Black Flower maar ook het jonge doch geweldige Nordmann en ondertussen al niet meer zo jonge maar nog steeds geweldige Dans Dans! En dat allemaal gratis….

Gun uzelf een plezier en ga kijken! Voor het geld hoeft u het alvast niet te laten. En hoewel ze allen prachtplaten uitbrengen zijn al deze bands stuk voor stuk toch vooral live bands…

Tot dan,

uw jazz-popkenner

 

(pic by kwestion)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.