Baloji & Pomrad @ Het Bos

Er zijn zo van die avonden dat alles lijkt samen te vallen. Vooral als je het niet verwacht of er toch niet al te veel op hoopt. Vrijdag 17 juni was zo’n avond. Plaats van afspraak: Het Bos. Een plek waar ik graag kom en al menig fijn concert heb mogen beleven.

Baloji trad als eerste aan. Ik moet zeggen dat ik hem vooral ken van zijn groep Starflam die ondertussen toch ook al menig jaar niet meer onder ons is. “La Sonora” is u misschien nog gekend. Van zijn soloplaten kan ik niet echt een nummer opsommen. Toch was ik behoorlijk benieuwd. Vanaf het moment dat de groep het podium besteeg en de eerste noot weerklonk was het prijs. Het publiek begon te dansen om dat de hele avond vol te houden. Zulke live momenten had ik al té lang niet meer meegemaakt. Baloji en zijn begeleidingsband: L’Orchestre de la Katuba waren allen in zwart pak en dito hoed. De eerste nummers waren heerlijke op funkgrooves gebaseerde songs. Langzaam slopen er meer elementen uit de Afrikaanse muziek in de songs. Het dansgehalte bleef overeind en de band met Baloji op kop smeet zich helemaal. Publiek en band dreven elkaar naar een hoogtepunt. Dat kwam er finaal met het op een heerlijke, bezwerende, repetitieve gitaarmotief drijvende “Karibu Ya Bintou”.

Ik raakte in iedere geval helemaal in trance en mijn vingertje ging als het ware van zelf mee de lucht in. Zulke nummers mogen blijven en blijven duren.

De bisronde bouwde gewoon verder op het feestje.

Pauze.

Bezweet, even een frisse neus halen alvorens deel 2 aan te vatten.

Eindelijk Pomrad… Deze electrofunk knaap wilde ik al lang eens zien. Hij kwam deze avond zijn eerste volwaardige plaat voorstellen. Hij deed wat iedereen verlangde het feest verder zetten met zijn vette electro synth partijen op de keytar. Bijgestaan door onder andere Senne Guns op extra toetsen en een drummer die zich meer dan puik van taak kweet. Het trok, het sleurde, het funkte, het swingde van begin tot einde.

Soms, veel te weinig, beleef je van die avonden waarin alles klopt. Avonden die energie geven. Avonden waarop je nog wat dagen kan teren.

Wel deze avond was zo één!

Met dank aan Baloji, Pomrad, Het Bos en het fijne gezelschap waarin ik vertoefde!

Dus als ik één tip kan geven. Wie zin heeft in een feestje snor Baloji en Pomrad op. Zij spelen deze zomer her en der ten dans. Je zal je er geen buil aan vallen, beloofd!

uw popkenner

ps: Wat betreft “Knights”, de plaat van Pomrad. Kopen die handel. Hier krijgt de muziek vaak nog een extra touch door de gastvocalen die er live niet bij waren. Steve Kashala, Billie, Selah Sue… iemand?

ps2: BB King is niet dood! Hij leeft en speelt in de begeleidingsband van Baloji!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.