autumn falls

1 november…

Midden in de herfst…

Het ideale moment om na weken stilte terug op te staan uit de dood.

1 november…

Hét moment om wat herfstige, donkere, melancholische plaatjes met jullie te delen.

Sommigen houden niet van de herfst: de dagen die korten, de bladeren die vallen.

Kwaad bestrijd je het best met kwaad.

Wat sombere, melancholische muziek kan duw wonderen verrichten deze tijd van het jaar.

Over Skeleton Tree van Nick Cave had ik het een jaar eerder al.

Maar nu heeft de man samen met zijn trouwe kompaan Warren Ellis een nieuwe soundtrack bij de film Wind River. Op de hoes zien we een sneeuwlandschap. Maar ook in herfstige dagen laat deze muziek zich best degusteren.

Wie onlangs op het magische concert van Nick Cave en zijn Bad Seeds was in het Sportpaleis heeft alvast één van de tracks “Three Seasons in Wyoming” meegekregen. Het concert trapte er mee af.

https://www.youtube.com/watch?v=khsErToMfR0

De soundtracks van Cave en Ellis beginnen zeer herkenbaar te worden. In melancholie gedrenkte strijkers. Nu zijn er zowaar enkele nummers waarin er gezongen wordt waaronder voorgaande song. Dat maakt de plaat meer dan zomaar een soundtrack.

Meer dan een tussendoortje en het aanschaffen zeker waard. Of je moet de Weinstein Company nog wat extra willen straffen. Zij produceerden immers de film en worden met naam en toenaam bedankt in de liner notes. Iets wat ze nu waarschijnlijk niet meer zouden willen doen.

Over Skeleton Tree van Nick Cave had ik het een jaar eerder al.

Nu is er een nieuwe rouwplaat uitgekomen. Alexander Kerkhof (met zo’n naam is de ironie niet ver af) verloor zeven jaar geleden zijn dochter Lena. Dit verdriet heeft hij van zich af geschreven met de plaat Gruzelementen onder de naam Kerkov als resultaat. Loodzwaar is de plaat gelukkig niet geworden. Het werd een donker, gevarieerd en vooral boeiend werkstuk. Het met een Nederlandstalige tekst voorziene Lucide Droom is erg intrigerend. Meerdere herbeluisteringen waard.

De link met die andere verwerkingsplaat Schaduwland van Jan Swerts is ook snel gemaakt.

Ook bij volgende herfstige plaat Still van Wouter Dewit moet ik spontaan aan Jan Swerts denken.

Met de track Autumn Falls refereert hij zelfs openlijk naar dit sombere seizoen. Mooie, melancholische pianomotieven komen ons toegewaaid.

Besluiten kan ik enkel met dat als je maar echt wil de herfst een pracht van een seizoen is. Deze prachtplaten bevestigen dat alleen maar.

Op 7 december komt Jan Swerts zijn Schaduwland brengen in de Kaekelaar in Schoten. Hopelijk lukt het me nu eindelijk eens te gaan zien.

Het is 1 november, de zon schijnt en ik trek naar buiten. Klaar voor een herfstwandeling. en erna pannenkoeken met chocomelk. Wie weet…

 

uw popkenner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.