Antwerp Finest

Onlangs moest ik het nog denken. Dat onlangs was tijdens een bezoek aan één van mijn favoriete platenwinkels. Ik stootte er op volgende platen die ik prompt kocht.

De platen waren “Triangle Yur” van (Dago) Sondervan en Tenace On Tour, een verzamelplaat.

Wat ik dacht was, en dat heb ik al meermaals moeten denken, wat is het fijn om op een steenworp afstand van Antwerpen te wonen.

Hier wonen, werken en spelen heel wat muzikanten die koppig, tegen de stroom in, hun eigen ding doen, wars van wat in de mode is, goed in het oor klinkt.

Dat levert dus heel wat fijne concerten en dito platen op. Er leeft ook een enorme DIY mentaliteit die enkel maar kan aangemoedigd worden.

Noch de Sondervan plaat, noch de Tenace On Tour plaat zijn makkelijke weghapmuziekplaatjes. Integendeel. Maar als je je er voor open stelt, wel dan gaat er nieuwe wereld open.

Met die DIY mentaliteit bedoel ik dat ze alles zelf in handen houden, voor alles zelf instaan. Dat zorgt ervoor dat product en verpakking mooi één geheel vormt, dat het kunstwerkjes zijn. Genummerd, beperkt van oplage.

Zo bracht Dago Sondervan zijn electronische plaat uit op mooi geel vinyl, in een oplage van 300. Hij schreef samen met iemand een programma waardoor een computer met plotter 300 unieke hoezen maakte. Iedere plaat is dus enig. Mijn exemplaar 294/300.

Rijk en beroemd zal hij niet worden maar de wereld heeft artiesten als hij nodig. Moest iedereen binnen de lijntjes kleuren zou er niets gebeuren.

Respect dus. Wie de kans heeft hem eens live te gaan zien: doen. Het is een heuse belevenis hem aan allerlei knopjes te zien draaien en de biebs en bliebs de wereld te zien in te sturen.

Tenace On Tour is dan weer een uitgave van Rotakt Records. het label achter de Antwerpse prettig gestoorde band Capsule, die vorige week in het Bos hun tiende verjaardag vierden met een hoop al even prettig gestoorde gasten. Jammer genoeg heb ik dit gebeuren moeten missen.

De plaat werd opgenomen tijdens de tour van de boot Tenace die beschikt over een concertzaaltje, opnamestudio, café, keuken… Verschillende gasten traden er op en namen er op.

De plaat zit in een kartonnen doos. Als je de doos open plooit krijg je een soort ganzenbord spel. Je kan zo de Tenace volgen door België. Er zit een zakje bij met zelfgeknipte kaartjes, pionnetjes. Funny. En de muziek, die is al even verscheiden als de bijhorende artiestennamen. Mijn exemplaar 46/500

Verder merk ik dezer dagen weer heel wat fijne samenwerkingen op. Nog iets waar de Antwerpse muziekscene in uitblinkt.

Nicolas Rombouts laat zien dat er nog leven is na zijn vertrek bij Dez Mona. Hij speelt mee op en producete de nieuwe plaat van de hier wonende Amerikaanse singer songwriter Matt Watts. Er speelt nog meer goed volk mee op de plaat Stef Kamil Carlens, Bjorn Eriksson en Nathalie Delcroix. Op 2 maart stelt hij zijn plaat voor in de Arenberg. Zijn gasten zullen er allemaal bij zijn, en ik ook.

En wat blijf ik toch van die in melancholie gedrenkte stem houden. Het wordt tijd dat hij een groter publiek aanspreekt, want dat is nodig. En wat kijk ik uit naar dat optreden en de bijhorende plaat.

Diezelfde Matt Watts maakt dan ook weer deel uit van de nieuwe productie van Carlens’ Zita Swoon Group. Nicolas Rombouts maakt dan weer deel uit van de binnenkort te verschijnen soloplaat van Stef Kamil Carlens.

Ook hier kijk ik enorm naar uit. Nog eens een echte songplaat van Stef Kamil.

Beide platen worden uitgebracht door Starman Records net als de nieuwe plaat van Hamster Axis of the One-Click Panther. En Antwerpse jazzband die steeds met wisselende zangers werkt. De  plaat is een compilatie van hun beste opnames. Ook deze wordt in de Arenberg voorgesteld ook met al die gasten waaronder heel wat Dez Mona volk als Gregory Frateur, Sjoerd Bruil en Thijs Delbeke. Zeer benieuwd.

Al zal het geen toeval zijn dat er veel Dez Mona meedoet. Bram Weijters, pianist van de Panthers, speelde in een vorige leven ook bij Dez Mona. Over Dez Mona gesproken. Accordeon speler Roel Van Camp zit momenteel in de studio met zijn andere band, het geweldige DAAU. Rudy Trouvé, nog zo’n bekend gezicht uit de Antwerpse scene, helpt mee naar verluid. Over Rudy Trouvé gesproken, één van zijn kompanen Elko Blijweert heeft een soloplaat uitgebracht die vorig weekend in Het Bos werd voorgesteld. Weer Het Bos, en weer er niet bij… Tja… Over Elko gesproken… Ja, ik weet nog meer maar het is voor even goed geweest… Wordt dus vervolgd.

En dan vergeet ik het nog te hebben over Flying Horseman, één van de betere bands tout court, die zich momenteel in de Singel hebben opgesloten om er eind deze maand uit te komen met iets helemaal nieuws… Benieuwd benieuwd…

Antwerpen leeft! En ik ook! En zo lang Antwerpen creatief blijft bruisen zal ik er behoorlijk dicht bij in de buurt blijven…

uw popkenner

 

Eén gedachte over “Antwerp Finest

 1. jurgen Beantwoorden

  ik heb hier zo\’n lp liggen er staat geen tekst op print in het midden.
  juist alleen een witte hoes , waar op geschreven staat proefpersing lou reed
  \” sheet hassle\” of zoiets .
  ook een lp proefpersing van queen \” the game \”
  nog een lp proefpersing townley
  nog een lp proefpersing deep purple
  nog een lp rode lp triola janne 40 ar
  kan mij hier iemand meer over zeggen. alvast vriendelijk bedankt .
  groeten jurgen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.