American Epic

Oh, wat maakte mijn hart een vreugdesprongetje…

Oh, wat werd ik hier opgewonden van… En word ik nog steeds als ik er aan denk.

In mei is het eindelijk zo ver. Dan wordt de driedelige docu reeks genaamd “American Epic” uitgebracht.

“American Epic” verhaalt één van mijn grote interessepunten, één van mijn passies. Het ontstaan van de moderne muziek.

Amerika uit de jaren 20. De eerste platenlabels ontstaan en zo ook de muziekbusiness. De muziek uit Amerika wordt voor het eerst opgenomen. Het wordt een mix van zwarte, slaven muziek, blanke Europese muziek. De verschillende muziekgenres worden geboren: jazz, blues die later zouden uitgroeien tot de pop, rock, soul die we vandaag nog steeds op de radio horen.

Heel deze boeiende geschiedenis wordt nu verteld in deze serie.

Jack White en T Bone Burnett hebben zich achter de muziek gezet.

Buiten de serie op dvd zal er ook een box worden uitgebracht met de muziek, een selectie zal op vinyl verschijnen, er wordt een boek uitgebracht… Zo veel boeiends en lekkers…

Niet enkel de originele muziek uit die begindagen zal worden gebruikt. Vele van die nummers werden opnieuw opgenomen met artiesten van nu. Jack White, Elton John, Alabama Shakes, Pokey Lafarge, Rhiannon Giddens, Taj Mahal, Merle Haggard en echt vele anderen leverden hun bijdragen.

Wat het helemaal fantastisch maakt is dat er uit verschillende restanten van opname apparatuur uit de jaren 20 een nieuw, werkend model werd gemaakt. Dit werd gebruikt om al die nieuwe opnames vast te leggen. Zonder overdubs, aanpassingen. Direct on tape. Net zoals het toen gebeurde. Hoe dit zal klinken? Wel daar ben ik ook zeer benieuwd naar.

De reeks zou eigenlijk al in 2015 worden uitgebracht. De reden van uitstel is net gekend.

Dit najaar zal ik zelf een stukje van deze uiterst boeiende geschiedenis naar het podium brengen. Ik breng de meer dan boeiende geschiedenis van één van die eerste labels: Paramount Records. Zij waren pioniers in het uitbrengen van zwarte muziek, de zogenaamde racerecords. 100 jaar geleden, in 1917, werd dit label opgericht. Ook ik zal me niet beperken tot het laten horen van originele opnames. Een geweldige band zal de muziek van toen live brengen. Het geweldige Les Blauw onder leiding van Bjorn Eriksson met Jon Birdsong, Peter Pask, Tomas De Smet en aangevuld met Bjorns zus Eva Eriksson. Het hoeft geen betoog dat ik hier enorm naar uit kijk. Binnenkort volgt er ongetwijfeld meer info over speeldata enzoverder enzovoort…

Bon Ton Roulet!

uw popkenner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.