30 april

Vandaag vieren we Internationale Dag van de Jazz…

Enkele jaren geleden in het leven geroepen door de UNESCO, het cultuurplatform van de VN. Herbie Hancock is de bezieler van het project.

Wereldwijd worden er hier en daar events georganiseerd. Echt groots is het allemaal niet, wat niet is kan natuurlijk nog worden.

Misschien ware het logischer geweest moest 30 april tot Dag van de Blues zijn uitgeroepen. 30 april is immers de dag waarop nu 35 jaar geleden Muddy Waters het tijdelijke met het eeuwige wisselde. 30 april 1983 was het waarop Waters op 70 jarige leeftijd aan een hartaanval bezweek.

Muddy Waters kan met recht en rede gezien als één van dé grootste en meest invloedrijke bluesartiesten aller tijden.

Hij werd per toeval ontdekt door muziekarchivaris Alan Lomax in 1941. Lomax was eigenlijk vruchteloos op zoek naar deltablues legende Robert Johnson, maar die bleek reeds dood en begraven. Op zoek zoektocht belandde hij in Clarcksdale, Mississippi, in de Deep South. Daar werd hem gewezen op een jonge kerel die woonde op de Stovall Plantage waar hij op de velden werkte. De jonge man heette McKinley Morganfield maar werd door zijn grootmoeder, door wie hij werd opgevoed, Muddy genoemd omdat hij als kind graag in de modder van de Mississippi speelde.

Lomax maakte ter plekke opnames.

Muddy Waters zou In 1943 naar Chicago verkassen om het aldaar te maken als muzikant. En of dat lukte… Muddy Waters zou de blues mee helpen elektrisch maken en zo eigenhandig verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de Chicago Blues, misschien wel de meeste bekende stijl onder de blues.

Ja, het was Muddy Waters die van een gigantische invloed zou zijn op Jimi Hendrix.

Ja, het was Muddy Waters, die van een gigantische invloed zou zijn op The Rolling Stones. Hun naam hadden ze van het nummer Rollin’ Stone van Muddy Waters.

The Rolling Stones was één van die Britse bands die hun sound zo lieten beïnvloeden door de blues. Ze waren één van die bands die de blues terug gaven aan de US. Dankzij hen leerde blank Amerika eindelijk hun blueshelden kennen. The Stones staken niet onder stoelen of banken door wie ze beïnvloed waren. Ze traden regelmatig op met blueshelden als Muddy Waters.

Dus ja, de invloed van Muddy Waters op de blues en heel veel van de hedendaagse muziek is niet te onderschatten.

30 april… Misschien toch maar Dag van de Blues maken dan?

 

uw popkenner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.