1927

Voor wie van mijn generatie is is 1991 een magisch jaar op muzikaal gebied.

Nirvana bracht Nevermind uit, The Red Hot Chili Peppers Blood Sugar Sex Magic, REM Out of Time, Massive Attack Blue Lines, Metallica The Black Album, Pearl Jam Ten, U2 Achtung Baby, Lenny Kravitz Mama Said…

Wat heel wat minder mensen beseffen is dat 1927 op muzikaal gebied al minstens zo interessant is. Laat ik het zo zeggen zonder 1927 zag het muzikale landschap er vandaag heel anders uit. De kans is zelfs reëel dat er van de bands die ik net opsomde geen sprake zou zijn of ze hadden op zijn minst heel anders geklonken.

Laat ik starten met een ramp. In 1927 stroomde de Mississippi over. Dit maakte dat er buiten de vele doden er nog meer daklozen zouden zijn, hongersnood.

De ramp was zo imens dat ene Randy Newman er in 1974 zelfs nog een nummer over schreef.

Wie er ook nog een nummer over schreef was ene Charley Patton, bluesartiest die het allemaal met eigen ogen meemaakte. Het nummer High Water Everywhere zou één van zij bekendste nummers worden. Patton zou uitgroeien tot één der bekendste delta bluesmuzikanten en van grote invloed zijn op heel wat latere blues en rockartiesten.

Bob Dylan zou zowel over Patton als het betreffende lied een waardig eerbetoon maken.

In datzelfde jaar 1927 zou priester Reverend Elder J.E. Burch een aantal religieuze nummers, gospel opnemen. Burch zou van directe invloed zijn op jazz gigant Dizzy Gillespie. Gospel zou de directe voorloper worden van soul, disco, funk en hiphop.

Over hiphop gesproken… Ook in 1927 trok talentenjager Ralph Peer het land rond op zoek naar muzikale ontdekkingen. Hij ontdekte zo in Memphis een aantal straatjongeren die op zelfgemaakte instrumenten muziek maakte en het harde stadsleven bezongen. The Memphis Jug Band had een halve eeuw voor het ontstaan van hiphop al heel wat hiphop in zijn kleine teen.

Diezelfde Ralph Peer ontdekte in Atlanta nog een bluesartiest die tot een grote naam in het genre zou vervellen. Bob Dylan maakte ook over deze man een prachtig eerbetoon Blind Willie McTell.

De grootste bluesmuzikant van die tijd was echter Blind Lemon Jefferson die in 1927 zijn grootste hits uitbracht. Jefferson was de man die de gitaarsolo introduceerde. Zonder Jefferson dus geen Jimi Hendrix, geen rock, hard rock, metal,…

Een andere blinde maakte opnames in 1927 die zelfs in een raket het heelal in werden gestuurd. Hij was een man van God en zong religieuze blues: zijn naam: Blind Willie Johnson.

En dan zijn we aanbeland bij de allerbelangrijkste muzikale gebeurtenis van 1927 talentenjager Ralph Peer zit hier weer voor iets tussen. In de zomer van 1927 zette hij zijn tenten op in het stadje Bristol aan de rand van de Appalachen. Op enkele dagen tijd ontdekte hij daar The Carter Family én Jimmie Rodgers. Dé twee belangrijkste vertegenwoordigers van de zogenaamde hillbilly, blanke volksmuziek die dankzij deze twee figuren zou uitgroeien tot country. Eén van de grote genres die aan de grondslag zou liggen van de popmuziek.

Ook andere hillbilly artiesten maakten hun eerste opnames in 1927, opnames die zouden belanden op het standaard werk van de Amerikaanse volksmuziek: The Anthology of American Folk Music samengesteld door Harry Smith. Nummers uit 1927 die later zouden worden gecoverd door figuren als Bruce Springsteen en Nick Cave.

Tot slot geef ik nog mee dat in 1927 The Grand Ole Opry zijn naam kreeg: Dit is het langst lopende country radioprogramma ter wereld. Een programma dat cruciaal was voor de ontwikkeling van country muziek en dat van Nashville de country hoofdstad ter wereld maakte.

Als coda meld ik nog graag dat in 1927 de allereerste geluidsfilm uitkwam: The Jazz Singer met Al Jonson als blackface act. Hiermee was het tijdperk van de stille film definitief voorbij en zou geluid en vooral muziek een grote rol gaan spelen in het verder leven van de mens…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.