Music and Book pairing #1: 1920 – 2020

1920, De Spaanse griep, een ongeziene pandemie die tientallen miljoenen slachtoffers maakt net na Wereldoorlog I, lijkt overwonnen. In de VS neemt Ralph Peer de zwarte blueszangeres Mamie Smith op met het nummer Crazy Blues.

Hiermee is de allereerste zwarte bluesopname een feit. Een periode vangt aan waarin er wordt gezocht naar unieke, zwarte bluesstemmen. Zwarte stemmen die zullen worden opgenomen en uitgebracht op shellac plaatjes. De ‘Race Record’ industrie waar aanvankelijk vooral zwarte vrouwen afkomstig uit het vaudeville circuit deel van uitmaken, wordt zeer succesvol. Op datzelfde moment in dat jaar 1920, buigen, enkele duizenden kilometers verderop, in de dichte bossen van de Ardennen niet al te ver van de Franse grens enkele monniken zich over een brouwketel in de abdij van Rochefort. Ze hebben zonet de laatste hand gelegd aan wat een nieuw bier, een nieuwe trappist is geworden. Een behoorlijk gehopte tripel. Hoppige bieren zijn in in die tijd.

2020, Een nieuwe ramp trekt de wereld rond. Covid-19 maakt tienduizenden slachtoffers. Midden in de eerste golf van deze pandemie verschijnt ‘Des duivels?’ van Maarten Schuermans. In dit boek blikt Maarten terug op de reis die hij twee jaar eerder maakte naar het Diepe Zuiden van de VS samen met vrienden, muzikanten Bjorn Eriksson en Alain Rylant. Hij koppelt de belevenissen van ginder aan de muziekgeschiedenis die er op plekken als Nashville, Memphis, Clarksdale en New Orleans hangt. Het boek krijgt lovende kritieken in de pers. Door de aanhoudende dreiging en een nog grotere tweede golf van besmettingen kunnen de geplande en bijhorende boekvoorstellingen niet doorgaan. Op datzelfde moment een kleine 200km verderop leggen de monniken van de abdij van Rochefort de laatste hand aan een bier dat 100 jaar eerder al werd gebrouwen maar dat om een nog onduidelijke reden slechts drie jaar op de markt werd gebracht. Het gaat om een behoorlijk hoppig biertje. De trappist krijgt de de naam ‘tripel extra’ mee. Hoppige bieren zijn in de laatste jaren.

Eind oktober 2020, het land is zo goed als in lockdown. Sportieve noch culturele activiteiten meer…

Maarten Schuermans geeft daarom gratis en voor niets enkele ‘music and book pairing’ tips mee! Vandaag de eerste…

De ‘Rochefort tripel extra’ gaat zeer goed samen met het boek ‘Des duivels?’ uitgegeven bij EPO en alhier te bestellen, dit dan nog eens gecombineerd met de plaat ‘Blues Women’, een uitgave van Rough Guides, maakt dat donkere lockdown avonden verworden tot gezellige avonden, een waar genot voor oor, oog, tong en hersenen…

Wie niet zo into bier is kan als alternatief genieten van één of andere cocktail op basis van Lillet, een drankje dat in de ‘Roaring twenties’ zeer hip blijkt te zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.