10 jaar Third Man Records

Komende zaterdag 6 april is het groot feest in Nashville. Mijn favoriete platenlabel mag 10 kaarsjes uitblazen maar ik zal er niet bij zijn. Om de eenvoudige reden dat Nashville niet naast de deur ligt en het voor mij aldus wel een heel kostelijk feestje zou worden.

Natuurlijk vind ik het zeer jammer niet te kunnen gaan. Ik mag die avond naar een trouwfeest wat ook wel fijn is, vermoed ik toch.

Vanaf eind jaren 80 doet de cd zijn intrede. Het gaat snel met de cd waardoor de vinyl plaat al snel, na decennia van overheersing, de duimen moet leggen. Vanaf de jaren 90 verschijnt amper tot geen nieuwe muziek op vinyl. De lp is dood. Ik heb in die periode echter nog steeds een platenspeler en blijf lang platen kopen op rommelmarkten allerhande. Wanneer die platenspeler het begeeft stop ook ik met het kopen van platen. Ik focus mij volledig op de cd.

In die periode hoor ik op de radio, het is 2001, voor het eerst The White Stripes en ben ik meteen verkocht. Die rauwe mix van oude blues en sixties rock is helemaal mijn ding. Al mijn muzikale interesses komen in één band samen. Het is liefde op het eerste zicht. Jack white is vanaf nu mijn grote held.

In 2008 brengt Portishead na elf jaar een nieuw studioalbum uit: Third. Ik ben fan van Portishead en dus blij met die nieuwe release. Het gekke is dat de band de plaat ook op vinyl uitbrengt. Bij De morgen loopt een wedstrijd. Ik doe mee en win een exemplaar van Third op vinyl. Mijn eerste nieuwe plaat sinds jaren. De plaat zal nog een tijdje onaangeroerd in de kast staan want ik heb geen platenspeler. Maar ik ben getriggerd.

Een jaar later, in 2009, richt Jack White de fysieke versie van Third Man Records op. De naam bestond al langer maar nu werd Third Man Records een totaalconcept. Het label brengt platen uit volledig gericht op vinyl! Elke release wordt eerst en vooral op vinyl uitgebracht! Elke release krijgt ook een speciale, gelimiteerde versie mee op gekleurd vinyl, soms met andere hoes. Third Man Records krijgt een sterk visueel uiterlijk waar de kleuren zwart, geel en wit de basis vormen.

Third Man Records is niet enkel een label maar krijgt in Nashville ook een winkel, een opnamestudio en concertzaal. Samen met het label wordt een nieuwe band boven het doopvont gehouden: The Dead Weather. Bij de opening van Third Man Records krijgen alle genodigden een unieke 7″, met een door één van The Dead Weather leden beschilderde hoes van de allereerste release van Third Man Records van de allereerste single van The Dead Weather.

Bovendien wordt er ineens een soort van fanclub opgericht: The Vault. Vier keer per jaar wordt er een unieke release uitgegeven enkel voor Vault Members bestaande uit een plaat, een 7″ en nog een extra item. Al deze gebeurtenissen dringen niet onmiddellijk tot mij door. Het internet is nog niet zo alomtegenwoordig als nu. Pas na een klein jaar besef ik het wanneer ik op het spoor kom van een live plaat van The Raconteurs die blijkbaar niet in de handel te verkrijgen is. Het blijkt een Vault release. Natuurlijk maak ik me lid van The Vault, natuurlijk begin ik die nieuwe releases op te volgen. Want alles aan Third Man Records klopt. Je voelt de liefde voor de muziek en voor vinyl. Jack White wordt niet voor niets de Willy Wonca van de muziek genoemd. Hij blijft de ene gekke release na de andere uitbrengen: de Triple Decker Record (een 12″ met, als je die openbreekt, een geheime 7″ in), de liquid filled record, the World’s fastest Record, hij schiet een spelende platenspeler de ruimte in,…Natuurlijk koop ik mezelf terug een platenspeler. Het is niet overdreven te stellen dat Jack White en zijn Third Man Records aan de basis liggen van de heropleving van de vinyl. Vandaag de dag wordt praktisch elke nieuwe plaat ook op vinyl uitgebracht. Speciaal voor die handvol freaks die nog steeds geld geven aan muziek en platen.

Ondertussen heeft Third Man Records een tweede vestiging in Detroit, de plek waar jack White opgroeide en zijn eerste bands oprichtte. Hij heeft er zelfs de eerste nieuwe platenperserij ter wereld sinds enkele decennia laten bouwen.

Tien jaar Third Man Records, ik kan niet bij het feestje zijn maar ik wil toch vieren. Daarom draai ik op woensdag 24 april van 20u tot 22u non stop plaatjes uit de Third Man stal. Een ruime en mooie selectie uit de om en bij 600 releases die de afgelopen 10 jaar zijn uitgebracht. Van garagerock uit Detroit tot country uit Nashville, van The White Stripes over The Raconteurs tot The Dead Weather en Jack White zijn solowerk. Van de heruitgaven van labels als Sun, Paramount, Chess, Tabla Motown tot soundtracks als die van The Hateful Eight. Enfin, het wordt een eclectische avond boordevol geweldige muziek.

U luistert toch ook?

uw popkenner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.